Támogatott projektek

Projekt címe Humán Platform országos szervezetfejlesztés
Projektazonosító NCTA-2013-4152-M1
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Krétakör Alapítvány
Telefon 0036302591185; +36 30 2600 655
Email zubek.adrienn@humanplatform.hu
Honlap http://humanplatform.blog.hu
Projektfelelős Zubek Adrienn
Projekt időszaka 2013. szeptember 2. - 2015. szeptember 2.
Támogatás összege 119,845 €

A projekt célja az egészségügy, a kultúra, az oktatás és a szociális ágazat terén működő szakmai és civil szervezetek, valamint személyek összefogása, a szakterületek szakmai érdek-érvényesítési stratégiájának összehangolása volt, különös figyelemmel a vidékre. A cél a szakmák önrendelkezési jogának visszaállítása és újrapozícionálása volt.
A szakmai és civil szervezetek érzékenyítése a közös gondolkodásra, probléma- és megoldáskeresésre és közös cselekvésre, a szolidaritás bázisán.

További célja volt még a projektnek a Humán Platform jogi, módszertani és infrastrukturális-kapacitásbeli előrelépése.
A projekt honlapja elkészült, a mikrosite-okon tüntetik fel az eseményeket. A már létező civil bázispontok bekapcsolása elkezdődött. Ágazati szakpolitikai vitairatból 15 készült el a projekt végére. Nagyszámú rendezvény, tüntetés lebonyolításában vettek részt aktívan, szervezőként. Demokrácia/érdekérvényesítés szeminárium sorozat elindult, a terveknek megfelelően befejeződött. A watchdog jelentésekből összeállított ágazati jelentések elkészültek, hozzáférhetőek a nyilvánosság számára.
Megerősítette szerkezetét a HP, és a tagszervezetekkel együtt konszenzusos módszertannal új stratégiát dolgozott ki. Ez azt jelentette, hogy a belső folyamatokat kellett megerősíteni, továbbvinni, mely abba az irányba mutatott, hogy a szolgáltatási portfólió, és tevékenység kapacitásfejlesztés indult el, (könyvek, képzések értékesítése mindez érdekvédelmi szempontból.) A folyamat eredményként erősödött a kapacitás-fejlesztő, bővítő és szolgáltató jelleg. A reaktív tevékenységek rovására a szakmai fejlesztésre helyezték a hangsúlyt. Ennek érdekében on-line elérhető tudásbázist fejlesztettek. 3 területet lefedő kisokosokat készítettek, illetve képzéseket tartottak civil szervezetek munkatársainak és aktivistáinak.

A projekt végére a kapacitásfejlesztés eredményeként mind a bp-i, mind a debreceni irodájuk megnyílt. A társadalmi nyilvánosságot mobilizáló profil a projekt során csökkent, és helyét egyre inkább átadta egy facilitátori, és fejlesztői szerepkörnek. Ám ennek következményképpen a HP láthatósága is csökkent. Az oktatásügy tekintetében széles együttműködés történt, ezt a HP facilitálta. így jött létre a Civil Közoktatási Platform (CKP=58 szervezet), és ágazatközi egyeztetéseket indukáltak, ennek 11 tagja lett. Ez volt az Ágazatközi Akciószövetség. Ebből 9 szervezet különböző területek reprezentatív szakszervezete. Itt megvalósult egyfajta újjászervezése az ágazatközi érdek-egyeztetésnek.

 

Vissza a projektekhez