Támogatott projektek

Projekt címe Az atlatszo.hu közpénzügyi watchdog módszertanának továbbfejlesztése és továbbadása...
Projektazonosító NCTA-2013-4155-M1
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Asimov Alapítvány
Levelezési cím 1531 Budapest, Pf. 54/1
Email asimovalapitvany@gmail.com
Honlap http://asimov-foundation.org
Projektfelelős Szalai Ferenc Attila
Projekt időszaka 2013. október 1. - 2016. február 1.
Támogatás összege 105,897 €

A projekt célja, hogy a KiMitTud közérdekű adatigénylő portált, mint a részvételi demokrácia eszközét, széles körben ismertté tegyék, és az atlatszo.hu által kialakított közösségi watchdog módszertant átadják helyi civilek által működtetett független hírportálok, közéleti blogok, aktivista Facebook-közösségek, civil szervezetek részére. Emellett újságírói kutatásokat végeznek és jogsegélyt nyújtanak adatigényléses perek során a partner szervezeteknek. A projekt eredményeként az Asimov Alapítványnak hatékony eszközei lesznek egy közösségi aktivitást generáló módszertan sikeres továbbadására. A bevont szervezetek az elsajátított módszertan segítségével hatékonyabban tudják segíteni az állampolgárok informált döntéshozatalhoz való jogának érvényesülését, a közérdekű adatok nyilvánosságát. A projekt során a workshopok mellett tényfeltáró szakmai-mentori támogatást, és a felkarolt ügyeknek extra publicitást is biztosítanak az atlatszo.hu oldalon.

Az Átlátszónet programnak és a minden állampolgár számára elérhető adatigénylési lehetőségnek köszönhetően a 2013-ban indult KiMitTud oldalon csaknem 7,000 adatigénylést adtak be a közügyek iránt érdeklődő emberek. A program eredményessége főként azáltal mérhető, hogy a közadatigénylés egyre több ember napi munkájának részévé válik, továbbá az adatgazdák számára is egyre inkább természetessé válik azok megválaszolása.
A projekt számokban: 27 workshopot tartottak, 75 esetet segítettek jogi útra terelni, a KiMitTudon 4855 adatgazda és 6849 beadott adatigénylés született.

Az utóbbi években egyfajta korlátozott sajtószabadság jött létre, mely által az igazán fontos korrupciós ügyek nem kapnak nyilvánosságot. A KiMitTud közadatigénylő platform erre háromféleképpen ad választ. Egyrészt bárki számára lehetővé teszi az egyszerű adatkérést, melyet az Asimov gyakorlati és jogi tanácsadással támogat, másrészt tényfeltáró újságíró technikák átadásával igyekszik segíteni a közérdekű adatok publikálását (workshopon), harmadrészt az atlatszo.hu publicitást biztosít olyan, akár helyi ügyeknek, melyek a civil szervezetek által nem kapnának nyilvánosságot. Adatigénylési kampányok keretében összefoglaló cikkek jelentek meg arról, hogy milyen konkrét adatigényléseket adtak be újságírók, ezek folyamatát részletesen bemutatva. A program hatására nőtt a közérdekű adatigénylés társadalmi elfogadottsága.

Az elmúlt 2,5 évben az atlatszo.hu által kifejlesztett watchdog módszertan továbbadása civil szervezeteknek, közéleti blogoknak, és aktivista hálózatoknak jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a közérdekű adatigénylés mára népszerűvé és elfogadottá vált. A kis belépési küszöb által bárki számára nyitott közérdekű adatigénylés a részvételi demokrácia egyik hatékony eszközévé vált. Az atlatszo.hu oldalon biztosított publicitás is hasonló célt szolgál: egyes adatigényléseket, függetlenül azok helyi vagy szűk kört érintő jellegétől, felkaroltak és extra publicitást biztosítottak számukra, hogy láthatóvá váljon, bárki számára nyitott a közérdekű adatigénylés. Mi sem bizonyítja jobban, mint a NAIH számos, szervezetüknek kedvező állásfoglalása.

A KiMitTud ismertségének, elfogadottságának növekedése a projekt során azt eredményezte, hogy az adatgazdák − ha nem ellenérdekeltek − megválaszolják a közadatigénylő platformon keresztül benyújtott igényléseket, ismerik a törvény által meghatározott kötelezettségeiket, és törekszenek azoknak eleget tenni, sőt a projekt végére számos adatgazda kérte fel az Asimovot szakmai előadások (tudástranszfer workshopok) megtartására. A program − tájékoztató kampányok, workshopok szervezésével − ezáltal hozzájárult a jó kormányzás érvényesüléséhez is.

 

Vissza a projektekhez