Támogatott projektek

Projekt címe Helyi Erő - Helyi Forrás
Projektazonosító NCTA-2013-4186-M2
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Civil Kollégium Alapítvány
Levelezési cím 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Telefon 36 1 201 57 28
Email matev@kkapcsolat.hu
Honlap http://www.civilkollegium.hu
Projektfelelős Varga Máté
Projekt időszaka 2013. október 15. - 2016. január 15.
Támogatás összege 150,828 €

A projekt célja a fenntartható fejlesztés és közösségszervezés forrásközpontjának megalapozása, helyi erőforrás-fejlesztő és közösségszervező gyakorlatok kialakítása és szakmai támogatása volt.

Igen sokrétű célcsoportot szólítottak meg. A kezdeményezésre nyitott, elköteleződött lakossági csoportok mellett megcélozták a közösségi munkához kapcsolódó helyi civil szervezeteket és a közösségszervezésben elkötelezett, elköteleződő tematikus/szakmai szervezetek is. A bevonandó szervezetek/csoportok kiválasztására nyílt felhívás került kiírásra, erre több hullámban több, mint 20 szervezet/csoport jelentkezett, közülük tizenkilenccel indult együttműködés.

A fejlesztés részeként tananyagok kerültek kialakításra és három program (Közösségszervező alapok; Közösségi vezetőképzés; Helyi erőforrások és fenntarthatóság) képzési akkreditációja is megvalósult, melyek alapján több képzést biztosítottak a szervezeteknek. A résztvevők folyamatos mentori támogatást is kaptak.

Ennek eredményeképpen igen változatos, messzemenőkig a helyi közösségi igényekre alapozott érdekérvényesítő folyamatok indultak el a közösségekben. Ezek a csoportépítéstől a helyi képzéseken keresztül a konkrét érdekérvényesítő akciókig bezárólag sokféle tevékenységet foglaltak magukba. Például egy helyen egy csoport közérdekű adatigénylést adott be a településrészt érintő tömegközlekedés és útburkolat fejlesztés ügyeiben. Más helyen petíciókkal, tömegdemonstrációkkal elérték, hogy az önkormányzat játszóteret építsen.

A forrásközpont kialakítása ügyében több magyarországi fejlesztő szervezettel közösen létrehozták a közösségszervezés koalícióját. http://www.cka.hu/blog/2015/06/15/megalakult-a-kozossegszervezes-elso-magyarorszagi-koalicioja-the-first-hungarian-community-organizing-coalition-officiaklly-launched/.

 

Vissza a projektekhez