Támogatott projektek

Projekt címe TI Akadémia
Projektazonosító NCTA-2013-4189-M1
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Transparency International Magyarország Alapítvány
Levelezési cím 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30. 4. em. 2.
Telefon +361/269-9534
Email emese.hortobagyi@transparency.hu
Honlap http://www.transparency.hu/
Projektfelelős Hortobágyi Emese
Projekt időszaka 2013. szeptember 2. - 2016. március 2.
Támogatás összege 110,122 €

A Transparency International projektjének célja a szervezet társadalmi bázisának fejlesztése és országos kapcsolati hálózat kiépítése ifjúsági szervezetekkel. Kutatások igazolják, hogy a fiatalokat érdekli a korrupció témája és szívesen részt vesznek a korrupció ellenes mozgalomban. A TI ezért most ifjúsági szervezeteket is bevon a témával kapcsolatos figyelemfelkeltésbe, ismeretterjesztésbe, a fiatalok mozgósításába. A bevonandó szervezetek önszerveződő ifjúsági csoportok, akik elkötelezettek a részvételi demokrácia és az átláthatóság mellett. A projekt témái az oktatás, a korrupció formái, a párt- és kampányfinanszírozás, a közbeszerzés, oknyomozás, mobilizálás.

"A TI Akadémia célja, hogy országszerte képezze a fiatalokat a korrupció jelenségeivel kapcsolatban, lehetőséget biztosítva arra, hogy aktívan is tehessenek az átláthatóbb közéletért. Egyetemekkel, szakkollégiumokkal és egyéb ifjúsági szervezetekkel működünk együtt, a program keretében számos előadást tartottunk már például a Corvinus Egyetemen a Széchenyi István Szakkollégiummal együttműködve, vagy a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért Egyesület! szervezésében az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Budapesten kívül vidéken is oktatunk, Győrben a Batthyány Lajos Szakkollégium, Debrecenben a Hatvani István Szakkollégium az együttműködő partnerünk.
A program során olyan képzési anyagokat dolgozunk ki, amelyekkel hatékonyan tudjuk oktatni a fiatalokat a korrupció ellen többféle korcsoportban. Az egyetemisták mellett a középiskolásokra is fókuszálunk, tavaly december 9-én, a Korrupcióellenes Világnapon megrendezett fesztiválunkon ( http://www.transparency.hu/Ne_tanuljak_el_a_fiatalok_a_korrupciot?bind_i... ) mutattuk be a „Diákok a korrupció ellen” c. tananyagot, amelyet középiskolás tanárok számára fejlesztettünk ki. Ezen a napon „Ifjúság és integritás” címmel konferenciát rendeztünk, amelyen oktatási szakértők, pszichológusok és egyéb szakértők fejtették ki álláspontjukat a témával kapcsolatban. A fesztivál keretében mutattuk be a TI rajzfilmpályázatának nyerteseit, számos fiatalok által készített animáció nyerte el a közönség tetszését. Videó: http://www.youtube.com/watch?v=aaxhcRb2AOo "

A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott TI Akadémia elnevezésű projekt során számos fiatallal ismerkedtek meg, akik érdeklődnek a korrupcióval kapcsolatos politikai, gazdasági, jogi és közéleti kérdések iránt és aktívan is elkötelezettek a korrupció elleni küzdelemben. A jövőben is minél több fiatalhoz szeretnének eljutni, terveik közt szerepel egy teljes 12 előadásból álló kurzus megtartása a Corvinus Egyetemen „Korrupció és átláthatóság” címmel, valamint a Matthias Corvinus Collegiummal is együttműködést szeretnének kialakítani.

 

Vissza a projektekhez