Támogatott projektek

Projekt címe ÜVEGFALU – A TELJESEN ÁTLÁTHATÓ ÖNKORMÁNYZATI MŰKÖDÉS MODELLJÉNEK KIDOLGOZÁSA ÉS ELTERJESZTÉSE
Projektazonosító NCTA-2014-8163-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve eDemokrácia Műhely Egyesület
Levelezési cím 2000 Szentendre, Málna u. 22.
Telefon +36 30 857 7122
Email llaszlo.janos1@gmail.com
Honlap http://www.edemokracia.hu
Projektfelelős László János
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2015. augusztus 31.
Támogatás összege 19,949 €

A projekt megvalósítása során az eDemokrácia Műhely Egyesület elsőként egy reprezentatív országos kutatás során felmérte, hogy milyen mértékben teljesítik az önkormányzatok az információ szabadság törvényben számukra előírt közzétételi kötelezettségeket. A helyzetkép lesújtó, összességében 17 százalékos a teljesítés, és egyetlen olyan település sincsen, amely teljesen megfelelne a törvényeknek.
A Fejér megyei Pázmánd községben pilot projektként egy olyan önkormányzati portált hoztak létre, amely teljes mértékben alkalmas a kötelezően megjelenítendő közérdekű adatok publikálására.
Egy rendelet-tervezet is készült, amelynek elfogadásával bármelyik önkormányzat jogi garanciákat építhet be a működésébe a közérdekű adatok publikálásával kapcsolatban, megjelölve a módszereket, felelősöket és szankciókat.
Ezt követően közzétették a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja felhívást, amelyben önkéntes csatlakozásra szólították fel a hazai településeket: vállalják, hogy 2016. végére megközelítik a törvényi kötelezettségük teljes körű teljesítését.
Mindehhez az eDemokracia Műhely Egyesület szakmai és technikai segítségnyújtást ígért.
A fő problémának a korrupció visszaszorítását jelölték meg. A projekt eszközt ad azoknak az önkormányzatoknak a kezébe, akik szeretnék átláthatóbbá tenni a működésüket, ezzel is gátat vetve a korrupciónak.

A szervezet a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjának létrehozásával és működtetésével egyre szélesebb körben szeretné ismertté tenni az Üvegfalu projektet. Már egy tucat település csatlakozása is hírértékű lesz akár országosan is, de a helyi eredmények az ottani nyilvánosságot érik majd el.

 

Vissza a projektekhez