Támogatott projektek

Projekt címe Restart - közösségi hálózatfejlesztés a hajléktalan emberekért
Projektazonosító NCTA-2014-8242-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Zöld Pók Alapítvány
Levelezési cím 1074 Budapest, Barát utca 7.
Telefon 20-4860258; 20-9912396; 70-5643117
Email video@zpok.hu; csorgitshunor@gmail.com
Honlap http://zoldpok.hu
Projektfelelős Csörgits Hunor
Projekt időszaka 2014. augusztus 1. - 2016. március 31.
Támogatás összege 74,781 €

A hajléktalanság az egyik legkeményebb társadalmi probléma, ami tízezreknek okoz napi szintű, leírhatatlan szenvedéseket, és az egész társadalom számára feladatot jelent.
A Restart program célja volt, hogy minden olyan szinten, amely ezt a jelenséget meghatározza, cselekvő részvételen alapuló megoldásokat mutasson be, a továbbadás szándékával.
Ennek érdekében filmet készítettek az AVM-modelljéről, melynek alapján a Közélet Iskolája egy új képzést fejlesztett ki és bonyolított le. Ezzel az önszerveződés és állampolgári érdekérvényesítés bevált módszertanát tudták továbbadni. A film segített, hogy minél több érintett megismerkedjen az AVM munkájával és lehetőség szerint csatlakozzon a csoporthoz, mint aktivista vagy szimpatizáns. A film további fejlesztésére nemzetközi támogatókat sikerült bevonni, ami a projekt fenntarthatóságát biztosítja.
A Restart program Mentés másként elemének lényegi része volt, hogy mind a szociális szakmában dolgozók, mind a szélesebb közönség számára olyan, egyes emberek hajléktalanságból való kikerülését megcélzó, hatékony módszert alakítsanak ki, és mutassanak be, amihez a források megszerzésétől, a támogatott hajléktalan emberek kiválasztásán át, az egyéni előrelépési programok sikeres végig viteléig megadják a segítséget. Mindezt változatos munkamódszerekkel (kihelyezett konzultációk, pályáztatás, közösségi adománygyűjtések, életút alapú egyéni esetkezelés, videó- és fotókiállítás, műhelybeszélgetések, szervezeti kommunikáció fejlesztése) el is érték.
A projekt megvalósítása során nem csak a Van Esély Alapítvány brand-je alakult ki, de tapasztalataikat sok helyen át is tudták adni, nem beszélve arról a 10 hajléktalan emberről, akinek élete közvetlenül a program hatására változott meg gyökeresen.
A projekt zárása óta is folyik a közösségi adománygyűjtő programjuk, az eddigi gyűjtések az alábbi linken érhetőek el:

https://www.adjukossze.hu/alapitvany/adatlap/95

 

Vissza a projektekhez