Támogatott projektek

Projekt címe SZÖRMENTÉN - a természetközeli legelőtől a gyapjúzokniig
Projektazonosító NCTA-2014-8314-E
Témakör Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
Szervezet neve Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
Levelezési cím 6767 Ópusztaszer, 6767 Ópusztaszer, Rontószél 170.
Telefon 06304020774
Email torokrisztina@gmail.com
Honlap http://www.vackorte.hu
Projektfelelős Nagyné Törő Krisztina
Projekt időszaka 2014. augusztus 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 67,186 €

A gyapjúfeldolgozást központba állító összetett projekt a célterület (az Ópusztaszer és Kistelek környéki települések és tanyavilág) közösséggel és életmóddal kapcsolatos problémáira (a fogyasztói társadalom nyomása alatt különösen elviselhetetlenné váló megélhetési nehézségek és alacsony életszínvonal; a falusi-tanyai életmód, illetve a hozzá szervesen kapcsolódó tudás és szemlélet gondozatlan kertekben, jószág nélküli legelőkön vagy monokultúrában művelt földeken megmutatkozó kiveszése; a közösségek diszfunkcionalitása; az öngondoskodás és önellátás hiányát kiváltó tehetetlenségi minták stb.) kívánt válaszolni alulról induló kezdeményezésként. Célcsoportjait szemléletformálási, gyakorlati, közösség-, szervezet- és infrastruktúra fejlesztési elemekre alapozva kívánta példamutatással elérhető, az emberi felelősségvállalásra és a hagyományokra építő, proaktív szemléletre alapozott paradigmaváltásra ösztönözni.

Az egyesület tulajdonában álló „Vackorkuckó” (az egyesület oktatási és közösségi tere) otthont adó régi parasztház hátsó traktusának átalakításával, kibővítésével és felszerelésével alakították ki a Csillagszemű Gyapjúfeldolgozó Műhelyt – többek között egy közel 100 éves kártológép használatba vételével. A műhelyben a megvalósítás során 16 téli kézműves estet („fonók”) tartottak és összesen 22 foglalkozás keretében tizenkét 10-30 fős csoportot fogadtak, akik számára a gyapjú feldolgozásával kapcsolatos bemutatót és foglalkozást tartottak. A projekt keretében 2 „közösségi” kertet is kialakítottak: Dócon egy hagyományőrző kertet, Ópusztaszeren pedig egy gyógy- és festőnövény kertet – ezeket összesen 20 alkalommal mutatták be az érdeklődőknek nyílt napok és csoportfoglalkozások keretében.

Az egyesület tagjai és a környékbeli érdeklődők, összesen közel harminc fő, gyapjúfeldolgozással kapcsolatos tudásra tehettek szert a 12 alkalmas „A gyapjú világa” c. tanfolyam- és előadássorozaton, majd az ezt követő szintén 12 alkalmas mesterképzésen. Ezeket 3 tanulmányút egészítette ki, amelyen hagyományos gyapjú feldolgozó műhelyeket és mestereket kerestek fel Dél-kelet Magyarországon és a Vajdaságban.

A szemléletformálás, ismeretterjesztés és fenntartható életmódra nevelés jegyében 17 ökoműhelyt, 2 családi tábort, 2016 áprilisában pedig „Rokkalamajka” néven iskolás csapatok számára rendeztek vetélkedőt az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkban és a környező tanyákon. Utóbbin 11 csoportban 102 fő vett részt egy előzetes pályázatot követően. Mindemellett 35 alkalommal tartottak külső foglalkozásokat környékbeli fesztiválokon, falunapokon, vásárokon és iskolákban, de 5 flashmobbal is fel kívánták hívni a figyelmet a gyapjú mint természetes alapanyag és hozzá kapcsolódóan a természetközeli gazdálkodás és életmód fontosságára, szépségére. A projekt tapasztalatait kéttucatnyi környékbeli civil szervezettel is megismertették 3 módszertani civil fórumon keresztül. 

 

Vissza a projektekhez