Támogatott projektek

Projekt címe Közös történeteink – playback az előítéletesség csökkentéséért
Projektazonosító NCTA-2014-8364-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Perspectiva Nova Egyesület
Levelezési cím 4029 Debrecen, Baross u. 4. fsz.2. (Kovács Edina)
Telefon 36705075666
Email kovacs.edina.12@gmail.com
Honlap http://www.perspectiva.hu
Projektfelelős Kovács Edina
Projekt időszaka 2014. november 1. - 2015. október 31.
Támogatás összege 8,224 €

Közös történeteink – playback az előítéletesség csökkentéséért

A Perspectiva Nova Egyesület playback színházi projektjének célja a rasszizmus és előítéletesség csökkentése. A playback olyan interaktív színházi forma, amely a résztvevők és a közönség személyes történeteit használva hoz létre előadásokat. A playback előadások több oldalról világítanak rá egy-egy kérdésre, feltárva annak emocionális hátterét is, ami valódi attitűdváltozáshoz járul hozzá, és növeli a toleranciát és elfogadást a nézők körében. A szervezők a módszert humán területen tanuló/dolgozó szakembereknek adták át, a projekt végén egy playback társulatot hoztak létre. A projektet vizsgáló hatástanulmány több szakmai fórumon megjelent, ami értékes információkkal gazdagítja az oktatásban és a szociális szférában dolgozó szakembereket.

A projekt egyik hatása, hogy a playback módszert megismertették Debrecenben és környékén. Korábban csak néhány ember hallott róla, miközben nagyon jól használható olyan témák feldolgozására, amelyekben kognitív és érzelmi változást is el akarunk érni. A szakemberek (pl. oktatók, mentálhigiénés segítők) a projekt eredményeképp nyitottá váltak a módszer alkalmazására. Emellett az előítéletesség és a diszkrimináció témáját egy új szempontból közelítették meg, és emelték be a közbeszédbe. Azért, hogy ez szélesebb szakmai körben is témává váljon, az elkészült tanulmány teheti a legtöbbet.
Az egyetemi hallgatók és oktatók az Iskolakultúrában megjelenő tanulmányból ismerhetik meg a projekt hatásait. A megjelenéskor felhívják erre a figyelmet a megfelelő szakmai Facebook csoportokban (pl. Oktpol Cafe), emellett tervezik további konferenciákra, szakkollégiumokba is elvinni az eredményeket.
Mindenki számára nyitott képzést hirdettek meg, az előadások látogatása is teljesen nyitott, mindenki számára elérhető volt − igaz, a létszámot korlátozta a terem kapacitása. A projekt célcsoportjával (egyetemi hallgatók, oktatók) közvetlenebb lett a kapcsolat, sokan most ismerték meg a szervezetet, és magát a playback módszert is. A projekttel kapcsolatos információk nyilvánosak (honlap, Facebook), bárki számára elérhetőek.

 

Vissza a projektekhez