Támogatott projektek

Projekt címe Közösségi tér és adománybolt egy Sufniban
Projektazonosító NCTA-2014-8372-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Földalatti Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület
Levelezési cím 3529 Miskolc, Csabai kapu 57. 4/15.
Telefon +36/70-331-1360
Email mumusfeszek@gmail.com
Honlap http://www.mumusfeszek.hu www.foldalattikhe.hu
Projektfelelős Szabó Szabolcs
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2016. február 28.
Támogatás összege 19,969 €

A program egy olyan helyiség kialakításáról szólt, amely teret kínál a szubkultúrák találkozásának, és ahol szabad szellemiségek vihetnek kulturális tevékenységet. A hely fenntarthatóságát egy rendhagyó adománybolttal egybekötve képzelték el, ami amellett, hogy a helyi szubkulturális értékek „cseréjéből” építkezik, otthont ad azoknak, akik munkanélküliként keresik szellemi tevékenységük helyszínét. Írással, zenével, alkotótevékenységükkel láthatóvá váló értéket képviselhetnek, s a hely ennek nyilvánosságot adva felvállalja az értékek közvetítését. A projekt szervezetek szintjén igyekezett elősegíteni a miskolci civilek és amatőrök kapcsolati tőkéjének növekedését, lehetőséget adott egymás alaposabb megismeréséhez, a különböző tevékenységek összekapcsolásához, ezzel a civilek bázisának erősödéséhez. A pályázó nagy figyelmet fordított arra, hogy felületet kapjon minden olyan művészi próbálkozás, mely anyagi vagy kapcsolati erőforrás hiánya miatt egyébként nem kerülhet közönség elé.
Egy önkéntes kutató segítségével helyzetfelmérést készítettek az amatőr művészeti életről, potenciális amatőr művészeket és bevonható művészeket keresve. A felmérést követően indirekt közösségfejlesztési módszerekkel, külső szakértők bevonásával megtörtént az érintett művészek bevonása. A projekt céljaként kitűzött közösségi helyet, a Sufnit kialakították, amely közösségi térként és adományboltként is funkcionál. A Sufni adománybolthoz weboldal is készült, amely elérhető a www.sufnibolt.hu weboldalon. Az adománybolt segítségével a Sufni önfenntartását és a művészek támogatását kívánják biztosítani. A közösségi helyen 2015. február vége óta 3 hetes váltásokkal tematikus kiállítást szerveztek, ahol a fő fókuszt egy-egy becsatlakozott amatőr képzőművész képei kapták. Azon alkotók, akik bekapcsolódtak a Sufni körében olyan közösségi képzéseken vettek részt, amelyeken a kommunikációs készségük, a saját készségeik felismerése mellett elindultak a bevételszerzés lehetőségének gondolata felé, gazdálkodási ismeretbővítés mellett a Sufni online adománybolt terébe bekerültek bemutatkozásaik, (portfólióik) és alkotásaik.
A projekt lezárása után sajnos el kellett hagyniuk a projekt során bérelt helységet, mert jelenleg a Sufni nem tudja kitermelni a bérleti díj árát. Ennek megoldására a Műút kortárs irodalom folyóirattal és a Civil Rádióval közösen kezdtek új helyiség keresésbe.

 

Vissza a projektekhez