Támogatott projektek

Projekt címe Civilek a gyermekekért - "7 lépésben a megelőzésért" program
Projektazonosító NCTA-2014-8376-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány
Levelezési cím 1047 Budapest, 1047 Budapest, Báthory utca 9.
Telefon +36 20 525 5827
Email a.szasz@lelekbenotthon.hu
Honlap http://www.lelekbenotthon.hu
Projektfelelős Szász Áron
Projekt időszaka 2014. augusztus 1. - 2016. április 30.
Támogatás összege 73,678 €

A hazai gyermekvédelemben dolgozó szakembereken kívül a pedagógusok és szülők nem rendelkeznek elegendő információval, a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések felismerésére és főként a visszaélések megelőzésére. A korai beavatkozást gátolja, hogy a bántalmazott gyermekek jelzései nem egyértelműek, ezért a projekt célja egy hat magyarországi nagyvárosban megvalósuló, széleskörű képzés lebonyolítása és civil jelzőrendszer kiépítése volt, amely lehetővé teszi a gyermekek környezetében élő felnőtteknek, hogy felismerjék a visszaélést. Ezen kívül konkrét cél volt ezekben a városokban szülői jelzőrendszer kiépítése, és összekötése a hivatalos szervezetekkel, ami tovább javítja az esetek felderíthetőségét, és a gyermekek minél hatékonyabb védelmét.

A képzésekbe 5 hazai civil szervezetet vontak be (Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelkedően Közhasznú Egyesület, Igazgyöngy Alapítvány, Lepkeszárny Alapítvány, Szelíd Szavakkal Alapítvány, Szombathelyi Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete), illetve Izlandról a Blátt Áfram. Az izlandi partner által megtartásra került a D2L (Darkness to Light) tréning, a fent már említett szervezetek képviselőinek a számára. A képzés előtt a tréninghez kapcsolódó anyagokat lefordították magyar nyelvre. A projekt során a pályázó és a bevont civil szervezetek összesen 52 iskolát látogattak meg. A projekt iránt nagy volt az érdeklődés, ami a jó kommunikációs tevékenységeknek volt köszönhető. A szervezetek kapcsolati hálóját felhasználva, a weboldalukon, a blogjukon és a Facebook oldalaikon toborozták a civil jelentkezőket a képzésekre. Továbbá a segítségükre volt a helyi rádió, tv és sajtó. A szervezetek képviselői 16 helyszínen tartottak tréninget, összesen 40 alkalommal, 365 fő számára (Budapest, Szombathely, Kaposvár, Dencsháza, Sopron, Győr, Nagytarcsa, Pilisvörösvár, Miskolc, Tatabánya, Budakalász, Told, Berettyóújfalu, Solymár, Celldömölk, Magyarhomorog). A projekt során létrehozásra került egy weboldal, egy blog és egy Youtube csatorna is, amelyek tájékoztatást nyújtottak a projekt folyamatáról az érdeklődők számára. Az online felületeken megjelentették a képzési időpontokat, a trénerek bemutatkozó anyagait, és az összefoglalót az izlandi partnerek által tartott „train the trainer” programról. Végezetül egy záró workshopot tartottak. Megosztották az összesen 40 képzési program eredményét, a helyi civil szervezetek elmondták tapasztalataikat, és megbeszélték a fenntarthatóság feltételeit.

A projektnek köszönhetően a 10 fő hazai D2L tréner képzésével megvalósult a Darkness to Light gyermekek szexuális abúzusát megelőző, laikusoknak, azaz civileknek szóló amerikai módszer magyar adaptációja. A képzés képes volt a résztvevők fejében „rendet tenni”, tisztábban látnak, a közhiedelemben terjengő mítoszok helyett megismerték a valós adatokat és képesek lettek valós cselekedetekkel biztosítani a környezetükben lévő gyermekek nagyobb biztonságát. A civil jelzőrendszer a képzéseknek köszönhetően elkezdett kialakulni, illetve a képzésen résztvevők olyan információkat kaptak, amelyek alapján felismerik a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket, illetve segíthetnek a visszaéléseket megelőzni.

 

Vissza a projektekhez