Támogatott projektek

Projekt címe A színházpedagógia a demokratizálás létező gyakorlata
Projektazonosító NCTA-2014-8460-A
Témakör Demokrácia és emberi jogok
Szervezet neve Lenszirom Színház és Módszertani Kulturális Közhasznú Egyesület
Levelezési cím 4326 Máriapócs, Ófehértói út 7.
Telefon +36703370918
Email vonaeva@gmail.com
Honlap http://www.lensziromszinhaz.hu
Projektfelelős Vona Éva
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2015. július 31.
Támogatás összege 10,904 €

A nyírbátori Lenszirom Színház osztályterem-színházi előadások segítségével kívánt a projekt során a kisváros roma és nem roma lakosságának irányt mutatni az elfogadásról, és más olyan tizenéveseket érintő problémákról beszélni, melyek nem kerülnek szóba sem egymás között, sem a családi asztalnál. Érezzék a felelősségét a lassan közeledő nagykorúságuknak, érezzék, hogy komolyan veszik őket.
A roma és nem roma lakosság egymás iránti tiszteletének teljes hiánya a legnagyobb probléma. A projekt egy része /a nagyobbik/ erre épült. Emellett egy-egy olyan területet is feldolgoztak a program során, amely azonos módon sújt minden 14-18 éves diákot: identitástudat, kötelesség, kötelezettség kérdése. Megoldani nem sikerült az alapproblémát, de a jelenlévők vihetik a szikrát, hogy az elfogadás lángját meggyújtsák akár egy családi vacsoránál, baráti körben; a moziban, ha egymás mellett ülnek; az osztályban, ha nem fizeti az osztálypénzt stb. …

A Kulturális Központ évente rendezi meg a Zsamo − Gyere be! roma kulturális fesztiválját, amelyen nagyobb számban szeretnék vendégül látni azokat a fiatalokat, akik eddig "elvből" sem látogattak ilyen rendezvényt. A romák kulturális értékeinek megismerése, megismertetése során olyan emberi tartást építhetnek fel magukban a roma fiatalok, diákok, amelyek felvértezik őket az esetleges sértő atrocitások helyes kezelésére, agresszió mentes feldolgozására, az együttélés szabályainak betartására, a roma identitástudat kiépítésére. Hadd lehessenek büszkék költőikre, festőikre, zenész cigányaikra, dolgos, munkás romáikra. A Zsamo fesztivál színtere lehet a roma-magyar értékeknek.

A projekt során a drogprevenció, családon belüli erőszak, a kultúra, a vallás, a politika szükségessége, idegengyűlölet, rasszizmus, identitástudat területeit érintették, emellett feldolgozták a társadalmi egyenlőtlenségek, előítéletek, kötelezettségek, felelősségvállalás, a mélyszegénység megismerése, megkülönböztetés témaköreit is.

 

Vissza a projektekhez