Támogatott projektek

Projekt címe CSAVARÁZS újratöltve
Projektazonosító NCTA-2014-8466-C
Témakör Közösség és szervezetfejlesztés
Szervezet neve Fiatalok Képzését Szervező, Polgári Nevelését Támogató /FIKSZ PONT/ Egyesület
Levelezési cím 4242 Hajdúhadház, Kazinczy u. 8.
Telefon 06-30-9671-552
Email nanasi.c@freemail.hu
Honlap http://www.fikszpontegyesulet.hu
Projektfelelős Nánási Zsuzsanna
Projekt időszaka 2014. szeptember 1. - 2015. október 31.
Támogatás összege 16,362 €

Az alacsony születési mutatók jelzik, hogy a társadalom értékrendjében a családalapítás, a gyermekvállalás fontossága változik. Ezt befolyásolni lehet a helyi közösségek tagjai közötti összefogás erősítésével. A helyi civil szervezetek ebben jelentős szerepet tudnak vállalni, mindenekelőtt azzal, hogy a közösség tagjai számára pozitív, követendő mintákat mutatnak be, tanácsot adnak. Megszervezik a gyermekfelügyeletet, segítik a munkába való visszatérést - megkönnyítik, és egyúttal vonzóbbá teszik a fiatalok számára a családalapítás, a gyermekvállalás melletti döntést.
A Családtámogatási Variációk Á-tól ZS-ig elnevezésű (CSAVARÁZS) projekt a gyermekes családok és fiatalok számára biztosított komplex programot, amely során Klubot működtettek a kisgyermeket nevelő családok, valamint a fiatalok, fiatal felnőttek számára. A korábban kialakult közösségek közül két csoport továbbműködtetése volt a cél - a kisgyermekes családok számára a Kincsem klub, a fiatalok számára pedig a Ketten Együtt felelősséggel (KEFE) klub működtetése. A Kincsem klubhoz 13 új család csatlakozott, így 24 család alkotja a közösséget. A találkozókon mindig más-más téma került terítékre, mint pl. háztartásvezetés, olvasás - mint gyermeknevelési eszköz, konfliktuskezelés, egészségtudatos életmód, információszerzés, valamint stressz kezelés és időgazdálkodás. A fiataloknak szervezett KEFE klubban szintén mindig volt egy-egy központi téma: hagyományőrzés, konfliktusok, pályaválasztás, egészséges életmód, bűnmegelőzés. Utóbbi klubfoglalkozásokon többségében roma fiatalok vettek részt. A szervezet a projekt során a hátrányos helyzetben élők napi segítését is előtérbe helyezte: sajnos többször előfordult, hogy a klubok foglalkozásain adott étel volt a fiatalok utolsó napi étkezése. A klubok mellett a projekt során gyermekvédelmi és családtámogatási tanácsadások, munkaerő-piaci és pályaorientációs tanácsadásokat, családi napot valósítottak meg.
A projekt célja a társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése, gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, az esélyegyenlőség és a kulturális sokszínűség értékeinek támogatása volt az általuk működtetett közösségekben. A megvalósított csoportfoglalkozásokon a tagok olyan készségekre tettek szert, ami eszközt adott a kezükbe élethelyzetük változtatásához, a klub működésével szabadidejüket hasznosan tudták felhasználni a szülők és a gyerekek egyaránt.

 

Vissza a projektekhez