Támogatott projektek

Projekt címe Fogadj örökbe egy osztályt!
Projektazonosító NCTA-2013-0916-D
Témakör Ifjúsági és gyermek ügyek
Szervezet neve Para-fitt Sportegyesület
Levelezési cím 1081, Budapest, Fiumei út 21-23. 9 lh, III. em./120.
Telefon 36205148496
Email parafitt@gmail.com
Honlap http://www.para-fitt.hu
Projektfelelős Gégény Noémi
Projekt időszaka 2013. szeptember 2. - 2014. május 25.
Támogatás összege 6,551 €

A mentálisan sérült emberek csoportja láthatatlan része a társadalmunknak. Általában kevés lehetőségük van kapcsolatba kerülni a teljesen egészséges emberekkel, ami sok irreális félelmet és előítéletet szül. Az egyesület \"Fogadj örökbe egy osztályt\" programjában középiskolai osztályokat, közösségeket hoz össze mindkét oldalról. Színházi előadásokra, koncertekre, és egyéb kulturális programokra járnak együtt. A résztvevőket forgatócsoport kíséri, és filmet készít a közös élményekről.
A pályázó szervezet, már a 2001-es megalakulásakor meglehetősen fontos és közérdekű feladatot vállalt magára azzal, hogy megpróbálja jobbá tenni a különböző értelmi fogyatékosságban szenvedők életét. Mindenki tudja, hogy a súlyos fogyatékossággal élők (illetve az őket segítő szűk kör) mindennapjai nem könnyűek, azonban talán az értelmi sérültek a leginkább ráutaltak egyfajta külső segítségre, legyen az akár a család, vagy, mint jelen esetben is, egy civil szervezet. Az értelmi fogyatékosok, mentális akadályozottságuknál fogva, nem tudják saját érdekeiket képviselni, váratlan helyzetekben nehezen döntenek, tájékozódnak. Az értelmileg akadályozott emberek a hétköznapi életben sokszor láthatatlanok, a társadalom összemossa a fogalmakat a pszichiátriai betegekkel, sokan csak hallomásból ismerik őket, nincsenek személyes tapasztalataik és félnek tőlük. Ezen projekt sikeressége is jelzi, milyen sokat jelent egy kiemelten közhasznú munkát végző szervezet számára a külső támogatás, minek segítségével tevékenységét még magasabb színvonalon tudja végezni.
A Fogadj örökbe egy osztályt! programban értelmi sérült és épp intellektusú fiatalok, két kortárs csoport ismerkedett meg egymással. Egy tanéven keresztül vettek részt közösen kulturális és szabadidős programokon. Többféle kulturális programon vettek részt együttesen, eljutottak például színházba (Vígszínház: Makrancos Kata), megtekintették a Robert Capa kiállítást a Nemzeti Múzeumban, illetve a Chagall kiállítást, a Nemzeti Galériában, bejárták a „Nyócker csillagait”.
Az értelmi fogyatékosok ritkán jelennek meg a közösségi élet színterein, ezért gondolták, hogy kezdeményezésük mindenki számára innovatív, újszerű megközelítést, példát mutat. Mivel tömegközlekedési eszközzel utaztak a különböző programokra és sokak által látogatott színhelyeken mozogtak, már ez is egyfajta integráció, illetve segíti a sérültek beilleszkedését, indirekt módon.
A projekt talán legszebb gondolata, hogy mindezt karöltve tették egy kortárs közösséggel, így pont a most felnövő generációra tudtak a közös élményen keresztül pozitív hatást gyakorolni, az elfogadó attitűd kialakításában segíteni őket.
A projekt programjain keresztül roma és zsidó kulturális emlékhelyeket látogattak meg. A gyakorlati példa pozitív irányba befolyásolhatja a kialakult előítéleteket, sztereotípiákat. Saját szemükkel láthatták a diákok, hogy például romaként élni mennyire determinálja az ember sorsát, például, hogy még az se mindegy milyen szakmát tanul, mivel képesítéssel sem biztos, hogy el tud helyezkedni.
Összességében elmondható, hogy a projekt példaértékű volt, az általa elérni kívánt hatás pedig maximális.

https://www.youtube.com/watch?v=LvCwim3XnqY

 

Vissza a projektekhez